Кметът на София разбра, че софиянци не са балъци и започна да действа

Кога Борисов ще започне да уволнява некадърните си подчинени?

Кога Борисов ще започне да уволнява некадърните си подчинени?

Кирил Арсов

Убийството на 20 годишния студент Стоян Балтов предизвика вълна от недоволство срещу нивото на обществения ред и сигурността в столичния район „Студентски“. Кметът Борисов реагира светкавично в създалата се ситуация, като се опита да стовари вината за това върху МВР и държавата. В тези си опити получи навременна подкрепа от президента Първанов. Приятел в нужда се познава! Двамата организираха кръгла маса по проблемите на сигурността в Студентския град и разтягаха локуми за ролята на МВР и на ректорите на университетите, намиращи се в него. Даже в края на тази маса се създаде някаква ялова работна група по темата. Участниците в кръглата маса не казаха нито дума за ролята на кмета и на общината, нищо че тъкмо те носят най-големите отговорности по закон.

Кметът издава заповеди, с които регламентира обществения ред, а полицията само ги изпълнява. Общинският съвет приема наредба за обществения ред и сигурност в София, но откакто е дошъл на власт, ГЕРБ не може да предложи такава наредба. Не им стига капацитетът, нищо че са бъкани от полицаи. Режимът за работа на нощните и другите заведения също се определя от столичния кмет и се контролира неговото спазване от районните кметове. Още редица други дейности, имащи отношение към обществения ред и сигурността на гражданите, са в ръцете на кмета и на неговата администрация. Кметът разполага със свой заместник по сигурността, с дирекция по сигурността, с инспекторат, с постоянна комисия по обществен ред и сигурност. Той няма никаква нужда от измислени президентски работни групи.

Първите дни след убийството нещата изглеждаха така, сякаш кметът наистина е непричом. Но не след дълго в публичното пространство се чуха гласове на неодобрение към тази позиция. Граждани и експерти започнаха да задават неудобни за кмета въпроси и да питат за ролята на кметството в този случай. Стана ясно, че маньовърът с кръглата президентска маса не е дал нужния резултат. Гражданите питат не за МВР, не за ректорите на университетите, а за кмета и за неговата администрация. Появи се нужда от нов, по-адекватен маньовър.

Кметът Борисов тутакси излезе по телевизията и обясни на софиянци, така, както само той може да обяснява, че видите ли, наистина районният кмет има вина, но в нашия случай не днешният герберски кмет е виновен, не дай си Боже, а вчерашният, този на „Гергьовден“. Днешният е света вода ненапита и е кмет за чудо и приказ!

Само че софиянци се питат, ако вчерашният районен кмет нещо е сгрешил, днешният не е ли могъл да оправи грешката? Нали вече цяла година кметува? Не е ли могъл да види, че „Амнезия“ работи противозаконно? Не е ли могъл да предприеме действия по нейното затваряне, или му е било по-изгодно да си продължи беззаконието? Разбира се, че е имал възможност да предприеме целесъобразни действия, но е предпочел да ползва благинките на спокойствието и на дружбата с бизнесмените от „Амнезия“. Ползвал се е и от услугите и от добрите връзки с бизнеса на наследения главен архитект на района Теодор Коларски. Освен това арх. Коларски е удобен и по една друга причина. Стане ли гаф, той изгаря, вместо някой от ГЕРБ. Бушон!

С нарастването на интереса на гражданите към кметските отговорности за обществения ред, този сценарий сработи. Кметът Борисов уволни бушона, арх. Коларски, а след няколко дни го даде на прокурора, заедно с вчерашния районен кмет Венцислав Дудоленски. Сега софиянци трябва да са доволни. Видяха енергични действия от страна на кмета Борисов. Няма нужда да питат защо чак сега, защо не преди кръглата президентска маса…. Няма защо да питат и дали сегашният районен кмет, който е от ГЕРБ, ще бъде поне наказан административно.

Но гражданите се питат. Питат се до кога ли кметът Борисов ще действа по метода „след дъжд, качулка“? Няма ли да започне да уволнява некадърните си подчинени, нищо че са от ГЕРБ, преди да са допуснали големите нарушения, а не след това? Не е ли време след зам.-кмета по транспорта да си тръгне и зам.-кмета по сигурността?

 http://kirilarsov.com/obshtestvo/sos/id/28

Реклами

~ от bgdemoni в 6 януари 2009 г..

 
%d блогъра харесват това: