Алгафари донасял за сирийските тайни служби

Кеворк Кеворкян

Кеворк Кеворкян е писал доноси срещу своя колега Димитри Иванов.

Кеворк Кеворкян, който беше огласен от Комисията по досиетата, че е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Димитър, е писал доноси срещу своя колега Димитри Иванов. Това стана ясно от разсекретените документи на комисията. Двамата журналисти от БНТ работеха заедно във “Всяка неделя”. Иванов също е сътрудничил на ДС. Той е работил в английското направление на Второ главно управление под псевдонима Стефан.
Агент “Димитър”, е вербуван през ноември 1973 година. В регистрационната му карта е посочена професията “редактор”. Едно от запазените му сведения е срещу Димитри Иванов, който е “слушал новините на Би Би Си” и се е опитвал да ги адаптира във “Всяка неделя”. “Една новина, получена от външен източник и излъчена самостоятелно, без да е поставена в съответния вътрешен пропаганден и информационен контекст, крие сериозни опасности”, пише в едно от сведенията си агент Димитър през 1979 година.

Бившият изпълнителен директор на БНТ Нидал Алгафари е вербуван като студент по-малко от две години преди рухването на комунистическия режим, съобщи бТВ. Алгафари, чийто баща е сириец, пише предимно сведения за интереси на сирийските специални служби в България. Следи отблизо и арабските студенти в София. По повод посещението на Кувейтска профсъюзна делегация през лятото на 1989 година, Алгафари – агент Наско пише: “Било е удовлетворено искането им да посетят Шумен и там са се присъединили към петъчната молитва в джамията. Впоследствие споделили, че след молитвата останали насаме с имама и той им разказал подробно за насилията на българите над мюсюлманите. Те имат намерение да информират шейха на Кувейт за разказаното”.

От документите става ясно, че през 1968 г. разузнаването е изпратило Иван Гарелов да учи гръцки език в Атина. Преди това той е преминал ускорена езикова и оперативна подготовка. Службите са съпричастни и към много от пътуванията на агент Талев в чужбина, като например командировка в Турция за отразяване на сесия на външните министри на НАТО. Той е осъществявал и срещи с други агенти на разузнаването в столицата на Ливан – Бейрут. Пазят се и няколко разписки за получено заплащане от страна на Гарелов.
„Четейки документите, безспорно оставам с впечатлението, че ДС е подпомогнала много кариери. Някои хора, благодарение на ДС, най-вероятно са спънали други хора, които по чисто морални причини не са се огънали и не са се съгласили да сътрудничат”, коментира Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

http://www.vsekiden.com

Advertisements

~ от bgdemoni на 25 декември 2008 г..

 
%d bloggers like this: