Бившият шеф на БНТ Асен Агов: Не искам да стоя до агентите Сапарев и Бояджиев

Марина Чертова

"Българското общество не може повече да бъде манипулирано от хора, които са зависими."

Асен Агов: "Българското общество не може повече да бъде манипулирано от хора, които са зависими."

Г-н Агов, спечели или загуби БНТ от изваждането на досиетата на нейни служители?
Разбира се, че спечели, защото възстановява голяма част от доверието й като обществена медия и това изчиства всички останали, които са били достойни журналисти и работници в телевизията.

Вие как се почувствахте след обявяването официално на имената като човек, който беше генерален директор на телевизията?
Аз започнах тази битка през 1992 г. и освободих основни фигури от този списък, защото по един или друг начин знаех, че са били сътрудници на ДС. Жалкото е, че бях заместен от дългогодишен офицер от ДС, какъвто е Хачо Бояджиев. Това беше срамно за един демократичен парламент и за една страна, която беше започнала да върви по пътя на демокрацията. Сега съм удовлетворен, защото тази битка завърши с успех.

Прави впечатление, че редица шефове на БНТ са били служители на ДС. Спрямо вас правен ли е опит да бъдете вербуван?
Не. С радост мога да кажа, че единственото ръководство на телевизията, в което не е имало ченгета, е моето ръководство.

Написахте писмо до Уляна Пръмова и я молите вашия портрет да бъде преместен от “позорната галерия на ДС в управлението на БНТ”. Какво точно имате предвид?
До кабинета на генералния директор има една поредица от портрети на генерални директори на телевизията и моят портрет се мъдри между портретите на агентите Огнян Сапарев и Хачо Бояджиев.

Но това вероятно е така, защото единият е ваш предшественик, а другият е ваш наследник.
Така е, но аз искам да бъда махнат от тази позорна галерия и искам портретът ми да бъде преместен. Не желая да бъда в тази компания.

Според вас БНТ не беше ли поставена в неудобно положение, тъй като все още агентите на ДС в другите телевизии не са оповестени?
Не. Не беше поставена в неудобна ситуация. Нещата трябваше да започнат от БНТ, тъй като това е телевизия, издържана от цялото общество. Надявам се да излязат агентите във всички журналистически среди, така както излязоха в БТА, надявам се да излязат и в БНР и във всички останали медии. Българското общество не може повече да бъде манипулирано от хора, които са зависими. То не може и да бъде управлявано и от такива хора като президента Първанов.

http://www.vsekiden.com

Реклами

~ от bgdemoni в 24 декември 2008 г..

 
%d блогъра харесват това: