Сексуалните шеги на Румен Петков издават простотия и примитивизъм

Калина Томова

– Г-н Бостанджиев, какъв профил бихте направил на политик, който използва сексуални метафори в своите публични изказвания?
Зависи какви точно са сексуалните метафори. По принцип езикът, на който говорим за политически отношения, много често е доста сексуализиран, т.е. непрекъснато се търси аналогия със сексуалните взаимодействия. В този смисъл тези метафори могат да бъдат остроумни, могат да бъдат уместни, интереси и да внасят свежо и живо интерпретиране на някаква ситуация, а могат да бъдат и груби и просташки. Може би трябва да ми посочите конкретен пример…

– Разбира се, всъщност ви търся заради изказването на Румен Петков, който обяви, че опозицията е импотентна. Той е също така известен с фразата “тишината в спалнята ражда безумия” по адрес на Татяна Дончева, за министър Меглена Плугчиева беше казал, че “доста се е превъзбудила”, също така беше казал, че стои плътно до главния си секретар Валентин Петров “отпред, отзад, както го предпочитате”. Признак на какво, според вас, са тези изказвания?

"Поведението на Румен Петков е проява на простотия и ниска култура."

Д-р Бостанджиев: "Поведението на Румен Петков е проява на простотия и ниска култура."

– За мен това е проява на простотия, не виждам какъв друг коментар може да се направи. Такива изказвания на един политик независимо дали са в медиите, на маса, или където и да било, изразяват най-малко ниска култура. Във всяка една от тези интерпретации има съвсем ясен стремеж някой да бъде унизен, да бъде накърнено неговото достойнство. Аз мисля, че подобни изказвания просто нямат място в публичното пространство, защото те нарушават добрия тон. Не просто се използва сексуална метафора, а някой удря срещу достойнството на друг човек. Както и да го направиш – дали със сексуална метафора, или с някаква друга метафора, това си е абсолютна обида. Това е начин подмолно да се удари другия, като уж се направи майтап за публиката. Този, който използва метафората, иска да създаде някакъв ореол около себе си “Вижте колко съм остроумен и интересен”, а обектът на това нещо трябва да бъде опетнен и унизен.

– А използването на такива изрази какво говори за сексуалността на човека, който си служи с тях?
– Не говори за сексуалността, а за културата му. Нека да не сексуализираме тази история, защото в нея няма нищо специфично сексуално, има неща, които изразяват примитивизъм и липса на елементарно възпитание и добър тон. Това е въпрос на култура, която очевидно хора, израснали по села и паланки, няма откъде да придобият.

– Според вас самото общество как възприема тези послания?
– От подобни зрелища ми се струва, че могат да се кефят само някакви лумпени. Но все по-голяма част от населението като че ли се лумпенизира и се кефи от тези изпълнения и затова такива хора продължават в този дух. Определено обаче за един културен човек подобно поведение е отблъскващо.

Реклами

~ от bgdemoni в 21 декември 2008 г..

 
%d блогъра харесват това: