Стефан Гамизов: Тандемът Първанов – Борисов е най-опасен за демокрацията ни

"В никакъв случай не можем да очакваме от Борисов да се превъплъти в съвременния Стамболов."

Стефан Гамизов: "В никакъв случай не можем да очакваме от Борисов да се превъплъти в съвременния Стамболов."

Местните избори бяха поредната стъпка към утвърждаването  на фасадната демокрация. Този политически феномен произтича от това, което аз наричам култура на подмяната – става дума за имитация на демократични практики и процедури, които обаче в основата си са опорочени от авторитарни или тоталитарни такива, присъщи на всички основни политически партии у нас.

Купуването на гласове и амбициите на нови бизнесформации не са нищо по-различно от демонстрация на най-уродливите явления, характерни за дългата традиция за насилие върху свободната човешка воля в България. Най-лошото обаче е, че те утвърждават циничната максима, че политиката е мръсна работа и не изисква морален ангажимент към обществото – тази теза у нас откровено се налага от почти всички представители на т. нар. „политически елит“, като основният вдъхновител е президентът Първанов. Това е смъртоносно за демокрацията, но като че ли никой от политиците не се интересува от това в момента.

– Как ще коментирате преизбирането на Б. Борисов за кмет с около 200 000 от гласовете на почти двумилионна София? Поведението му в началото на втория мандат, мераците му за премиер? Кого чакаме – новия Стамболов?

– Ще започна отзад напред. В никакъв случай не можем да очакваме от Борисов да се превъплъти в съвременния Стамболов. Аз вярвам на публикацията в американското списание CQ и моят анализ на феномена ГЕРБ се основава в голяма степен на подобно гледище. В допълнение обаче бих добавил, че Бойко Борисов в тандем с Първанов са в състояние да реализират най-лошите прогнози за развитието на демократичния модел у нас. Подобно нещо наблюдаваме вече в Русия – става дума за класически модел на т. нар. „демократура“, уродлива форма на диктатура, която е следващият етап от развитието на фасадната демокрация – запазване на демократичните институции, но изпразването им от съдържание и подмяната на демократичната процедура с откровено диктаторски методи на управление.

http://smart.freesmfhosting.com

Реклами

~ от bgdemoni в 8 декември 2008 г..

 
%d блогъра харесват това: