Политическото мнозинство в СОС получи първия ултиматум за плащане на предизборните си вересии

Кирил Арсов

Хората вярват на обещания и оправдания до едно време. Настъпи ли времето хората да си поискат обратно даденото на вересия доверие?

Хората вярват на обещания и оправдания до едно време. Настъпи ли времето хората да си поискат обратно от Борисов и Цветанов даденото им на вересия доверие?

Шофьорите  от градския транспорт в София обявиха категоричното си намерение за стачка, с което на практика показват сваляне на доверието си от кмета и от управляващото мнозинство на ГЕРБ. За първи път софийските шофьори застават срещу Бойко Борисов и ГЕРБ. Още по-странното в случая е това, че стачните им комитети се оглавяват от една общинска съветничка, избрана с листата на ГЕРБ. Първото впечатление за непосветените е, че тази съветничка, Екатерина Йорданова, е тръгнала срещу своята партия, което би могло да се оцени даже и като осъдително, но случаят не е такъв. Катето Йорданова няма нищо общо с партията на Бойко Борисов. Тя си е синдикален лидер на транспортните работници от КНСБ. В листата на ГЕРБ попада в резултат на сделка. Явно, за да се сдобият с гласовете на шофьорите и на другите синдикалисти, от ГЕРБ са обещавали  шофьорски рай при тяхното управление. Една година след изборите рай не само че няма, но се и очертават проблеми за шофьорите, по-големи от предишните. С една дума, предизборните договорки и обещания не се изпълняват. Шофьорите гласуваха за ГЕРБ, с което подпомогнаха значително успеха му, а сега са изоставени. Екатерина Йорданова гласува в СОС всичко, което й заповядат от ГЕРБ, играе по свирката им, а самата тя не получава обещаното преди изборите. Тази ситуация поставя под заплаха лидерския й пост в КНСБ.

В групата общински съветници от ГЕРБ има много хора, влезли в листата по сделка. Ако и те си потърсят обещаното и не го получат, какво ли ще се случи с управляващото мнозинство и с управлението на София?

Съветниците, от групата на ГЕРБ, Лорита Радева и Атанас Черешаров, безпартийни зелени активисти, донесоха гласовете на зелените сдружения и ги подариха на Борисов срещу обещанието да се разреши кризата с боклука, да се извозят вонящите бали. Засега нищо не е направено в тази посока. Гражданите роптаят все по-силно срещу онези, накарали ги да гласуват за ГЕРБ и не се знае какво ще последва от това за мнозинството в СОС. Засега видимият ефект е, че самите зелени сдружения са изпаднали в управленски колапс и трескаво анализират педизборната си наивност. Вересиите, дадени на ГЕРБ, ще си ги потърсят вероятно, чак на следващите избори.

В групата на ГЕРБ е и шефът на ромската партия ДРОМ, Илиев. Вижда ми се напоследък, че и той от нещо е недоволен. Кой знае с какви обещания са го привлекли, за да гласуват ромите му за ГЕРБ! Уж го направиха шеф на една комисия, която да решава наболели ромски въпроси, а не му дават да допари до „Виетнамски общежития“. Проблемът е поверен в ръцете на истински гербаджия, а не на дромаджията Илиев. Как ромите от ДРОМ ще си получат предизборните вересии, ще видим.

Най-интересното е, че в групата на ГЕРБ има и един представител на ВМРО. Засега гласува и мълчи, но след раздорите в Пловдив и Бургас и особено след приказките за джамия в София, може да се очаква и друго.
При създадената обстановка се налага да сме на щрек и да не допуснем разпадащата се герберска коалиция да повлече към дъното и София.

http://kirilarsov.com

* Статията е публикувана със съкращения

Advertisements

~ от bgdemoni на 7 декември 2008 г..

 
%d bloggers like this: