ГЕРБ прилага чалъми, а не закона, при управлението на София

Кирил Арсов

Много са интересни похватите, с които ГЕРБ управлява София.

До преди година Борисов се оправдаваше с Общинския съвет. Кого ли ще набеди сега градоначалникът за провала на ГЕРБ в столицата?

До преди година Борисов се оправдаваше с Общинския съвет. Кого ли ще набеди сега градоначалникът за провала на ГЕРБ в столицата?

Той има абсолютно мнозинство в СОС и е в състояние да прокара всяко управленско решение, при стриктно спазване на закона, но това, кой знае защо, не ги удовлетворява. Постоянно търсят начини за заобикаляне на законовите норми и за надхвърляне на правомощията, дадени на кмета от него. Някои от тези подходи са груби и безочливи, но други са префинени и кадифени, или както сме свикнали да ги наричаме „чалъми“. На вчерашната сесия на СОС бяха приложени няколко такива чалъма.

Първият чалъм, както всеки би се досетил, беше приложен за постигане на PR цели. Трябваше да се създадат условия, при които Борисов да произнесе оправдателна реч по повод гафовете му с Възродителния процес и с джамията в София, но как да стане това? Възродителният процес не е тема от компетенциите на СОС, а точка в дневния ред за джамия няма. Бойко Борисов има нужда от говорене по тази тема, а няма повод да започне. Какво да се прави?
Намират изход в сътрудничеството с Волен Сидеров. Съветниците от Атака пишат една декларация по повод намеренията на кмета да строи джамия в София. Те никога до сега не са писали декларации, защото знаят, че нямат право да ги четат на сесиите по една единствена причина. Правилникът разрешава декларации да четат само политическите групи, а Атака не е призната за такава. Сега обаче написаха и даже я прочетоха. Председателят на СОС, им разреши да я прочетат. Наруши съзнателно правилника. Понесе критики от опозицията, но изпълни PR поръчението. Даде повод на Борисов да започне едни речи за мюсюлманството, за джамиите, за политиката на ГЕРБ по Възродителния процес. Загуби маса време на всички, за да се оправдава по повод на многото си гафове по тези теми. По едно време се усети, че прекалява и излезе извън залата. Там даде просторни и напоителни интервюта как обичал турците, но не обичал Доган, как обичал мюсюлманите, но не обичал джамиите и няма да ги строи без допитване до софиянци…

Вторият чалъм, който беше приложен вчера, беше в зоната на финансите. Уникален чалъм! С един куршум се отстреляха три заека. Реши се да се направи скрито финансиране от бюджета на търговското дружество „Електротранспорт“, чрез насилствено изкупуване на поземления му имот, намиращ се на бул. „Цар Борис ІІІ“, по цени, определени от СОС. Така се заобикаля законовата забрана за финансиране на търговски дружества от бюджета. Харчат се бюджетни пари за имот, с което без да работиш, подобряваш процента на изпълнение на годишния бюджет. Можеш даже и да се похвалиш, че си добър кмет, нищо че с парите за ремонт на улиците си купил нещо, което и до сега си е било твое. Ще пострада само градският транспорт, защото вместо пазарните 50 млн. лева, ще получи данъчните, около 20 млн. Няма да може да си купи планираните тролеи и софиянци ще продължат да се друсат в старите.

Третият чалъм, отново засяга транспорта, но и предпазва кмета от предизборни гафове. Договорът за модернизация на 18 трамвая, сключен с една чешка фирма, е пред провал, но за това не трябва да разбере избирателят. Този договор се сключи през 2006 г. от кмета Борисов, под давлението на Велизар Стоилов и с моралната подкрепа на някои десни и леви съветници. Още тогава беше ясно, че чешката фирма е неспособна да извърши тази модернизация, но договорът беше сключен. До ден днешен нямаме готов трамвай. Трябва да се разтрогне договорът, но…. Кметът Борисов и някои хора от ГЕРБ не позволяват. Ще излязат много кирливи ризи, а и е почти сигурно, че този договор ще влезе в полезрението на прокуратурата и ДАНС. С голям натиск върху съветниците от ГЕРБ, те гласуваха едно решение, с което се продължава договорът до декември 2009 г. Тогава, чак шест месеца след парламентарните избори, ще стане ясно, че ДАНС има работа по случая. Ще стане ясно това, което е ясно днес, но моментът е неподходящ. Какво би се случило, ако се започнат следствени действия по договора няколко месеца преди изборите? Хората ще получат още едно доказателство за некадърното и крадливо управление на София в транспортната област. Ето защо-чалъм му е майката!

За съжаление, борбата с този тип управление се води трудно когато няма гражданско общество, и когато журналистите се държат така, сякаш са купени.

http://kirilarsov.com

* Статията е публикувана със съкращения

Advertisements

~ от bgdemoni на 7 декември 2008 г..

 
%d bloggers like this: