Стефан Гамизов: България има нужда от харизматични лидери, които да върнат надеждата, че нещо може да бъде променено

Гамизов съди столичния кмет за нанесена клевета в телевизионно предаване

Гамизов съди столичния кмет за нанесена клевета в телевизионно предаване

– Г-н Гамизов, съдите столичния кмет за нанесена клевета в телевизионно предаване. Какъв очаквате да бъде изхода от делото?
– Нямам големи очаквания. Мисля, че г-н Борисов като един човек, който е доказал, че не се държи по достоен начин ще направи всичко възможно по процесуален и по всякакъв друг адвокатски път да провали въпросното дело и да не поема отговорността, тъй като най-важното му качество е да не може да носи отговорност.

– Кои негови думи определяте като “клевета”?
– В самата жалба към съда не са само думите, които са цитирани. Има много други неща, които той е говорил не само в това предаване. Като цяло делото е за клевета и обида и ако трябва да бъда съвсем конкретен, моралната причина за воденето на това дело е да се покаже на един политик с такива големи претенции, каквито има г-н Борисов, че не може да се държи по този начин с представител на гражданското общество, който си позволява да говори свободно и несъгласно с него. Смятам, че крайният завършек е да бъде обезщетено гражданското общество от терора, на който е подложено от г-н Борисов.

– Защитавате теза, че за вас няма значение дали управляващите в една страна са леви, или десни, а е важно дали са демократи. Приемате ли някоя от политическите партии в България за демократична?
– Аз не определям никоя партия в момента като демократична. Смятам, че в някои от партиите има хора, които имат копнеж по демокрацията, но смятам, че тези хора са малцинство и че са подтиснати в своите изяви.

– Кои са тези партии?
– Ако започна да дефинирам може би във всяка партия ще открия демократично действащи и мислещи хора. Но със сигурност има партии, в които те са много по-малко и такива партии са Атака, ГЕРБ, ДСБ, БСП…ако мога да ги подредя по градация. По същия начин мога да ги изброя и до последната партия в България.

– Казвате, че едно евентуално обединение на ГЕРБ с десни политически сили би довело до легитимирането на Бойко Борисов и до поглъщането на демокрацията. Мислите ли, че десницата има толкова ресурс, за да го легитимира?
– В България изобщо няма десни партии. За да бъдеш десен трябва да имаш ценностна основа, която да практикуваш в живота си реално. В България десните лидери само на думи са десни, а всъщност, когато се погледне тяхната конкретна житейска практика, в нея няма нищо дясно.

– Мислите ли, че проблемите в БСП могат да доведат до някакви кардинални промени в партията?
– Не. БСП има дълбок комплекс за малоценност от това, че не може да довършва мандатите си, така че независимо от вътрешнопартийната борба в нея не смятам, че ще се стигне до някакъв катаклизъм. Големият фактор, който определя в момента невъзможността на обществото да поведе някаква нормална борба с нещата, които най-много му пречат да се развива нормално, продължава да бъде президента Георги Първанов.

Елена Кирова
http://dnesplus.bg/

Advertisements

~ от bgdemoni на 30 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: