Огласена от Виза Недялкова информация за Бойко Борисов – Радио „Нет“, 02.02.2002 г.

1. Преглед на вече изнесена в пресата информация:

Колегите на Борисов се подготвят за влизане във властта. Може би това е част от следващото правителство?

Колегите на Борисов се подготвят за влизане във властта. Може би това е част от следващото правителство?

– съмнителния възход на охранителната фирма “Ипон” и подозренията за съпричастност към криминални деяния, включително и към убийството на лице на 05.12.1994 в “Зона Б-5 (“Ипон” е била наета като посредник за възстановяване на дължими от убития няколко десетки милиона лева на известна фирма. Престъплението не е разкрито).

– партньорството на Б. Борисов със скандални силови структури и подозренията, че е свързващото звено между СИК и Асоциацията на бившите барети, на която е учредител и пръв председател.

– съдружието му във фирми с известния Румен Николов “Пашата” (СИК) – „Интербулпред“, “Цебра” ООД, бургаската „Тео интернационал“.

– участието на приятелката му Цветелина Бориславова в “Церебра”. В същата фирма дялово участие има и Живко Делчев, който пък от своя страна е съдружник в друга фирма с пак така известния Рахмат Сукра.

– участието му във „Тео интернационал“ – собственик на цигарена фабрика в Крайморие, уличена в производство на фалшиви „Марлборо“ и „Мелник“ в периода 1994–1997. Борисов се оттегля от нея на 24.VI.1996, след скандала и бягството на третият собственик – Емил Райков. Аферата е разкрита още на 25.03.1995 г., но тогава делото било смачкано и фабриката продължила да произвежда още 2 г. Според източници Бойко Борисов и Румен Николов “Пашата” изобщо не са разпитвани за разбитата фабрика. Има данни, че доверен информатор от I РПУ-Бургас е предупреждавал фирмата за предстоящите проверки. По това време шеф на РПУ-то е Георги Пенев (пенсиониран от Бойко Борисов с почести и назначен през м. ноември 2001 г. за регионален директор на охранителната фирма “Ипон”).

2. Огласяване на нови, неизвестни до тоя момент данни:

– обявил, че превежда заплатата си за издръжка на сираци и в същото време назначил като лична охрана 7 охранители от “Ипон” – получават заплати, ползват служебни автомобили (без лимит за бензина, с многократно нараснали разходи по поддръжката им, поради зачестилите аварии с тях);

– при задържането с участието на Бойко Борисов на извършителя на грабежа на гърците – Ивайло Рангелов Петров “Джинката”, е установено наличието на БМВ (черно, 5-та серия, ударено отзад). В същото БМВ е намерен пистолет, който при направената справка се оказва, че е собственост на Петър Коюмджиев – бивша барета. Автомобилът и пистолетът не са иззети.

– наличие на редовни инструктажни срещи между Б. Борисов и Славчо Христов на тенис-корта в Банкя.

– получени като подарък от приятелката на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова (дъщеря на бивш дипломат, съдружничка в “Ипон”, собственичка на фирмата за безалкохолни напитки “Санкист”, председател на УС на СИБанк), 500 хил. безименни СИБанк-акции на приносител.

– осъществяване на редовни срещи с бившия директор на НСС ген. Атанас Атанасов. На някои от срещите е присъствал и и.д. директор на НСС Иван Драшков. Понякога тримата са придружавани от съпругите си. На 14.01.2002 г. в ресторанта на Панорамата на „Кемпински-Зографски“ са вечеряли Борисов, Атанасов и Драшков.

– даден банкет от скандално известния контрабандист Костантин Димитров (Косьо “Самоковеца”) в един от неговите хотели на “Боровец”, на който присъствали: Николай Григоров – зам.директор на СДВР; Стоян Велчев – съученик и лично доверен на Бойко Борисов, лансиран от него за началник на Направление “Криминално” при СДВР (придружавал Борисов при удостояването му в генералско звание, предвиден за директор на СДВР); Цветан Сечанов – началник служба „Полиция“ в РДВР – София окръг, протежиран от директора ДНП Васил Василев.;

– блокиране от Б. Борисов на работата по налична в МВР информация за активни нерегламентирани контакти на Косьо “Самоковеца” със държавни служители – като организатор на канала за контрабандни стоки от Турция “Косьо” е ползвал мобилен телефон с турска GSM карта на името на българския футболист К. Видолов със следния номер 00905322253868. В паметта на картата са били записани телефоните на Асен Йотов НСБОП – 088813698, Георги Христов НСБОП – 088619246, 3ахари Захариев – началник митница К. Андреево 088200003, Шинка Манова – началник митница Горубляне 088594474 и 048932150, Поля – началник митница Пловдив 088800070, Цолов – НСБОП „Наркотици“ 088231783, Филко Славов – СОБТ 088618500. Част от тези телефони впоследствие са били сменени поради страх от изтичане на информация.

– проведена конфиденциална среща на Бойко Борисов с Георги Илиев (ВИС) и Мето Илиянски, на която възникнал скандал. Вбесен Георги Илиев е напуснал срещата с думите: “20 пъти ще го купя и продам това копеле”.

Advertisements

~ от bgdemoni на 30 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: