ДПС протестира пред Европейската народна партия заради думи на Борисов

ЕНП е под непрекъснати нападки заради глупостите на лидера на ГЕРБ Борисов

ЕНП е обект на непрекъснати нападки заради глупостите на Борисов

ДПС ще изпрати протестно писмо до Европейската народна партия (ЕНП) във връзка с изявлението на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че подкрепя целите на т.нар. възродителния процес и се разграничава само от методите му. В продължение на три часа в сряда Централното оперативно бюро и депутатите от ДПС обсъждаха изказването на Борисов от края на миналата седмица.

Ще информираме ЕНП за това, че основният политически субект, който я представлява в България, има подобна позиция по „възродителния процес“, абсолютно невъвместима с ценностите не само на ЕНП, но и на всички нормални демократични партии в Европа, заяви след сбирката зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Той отбеляза, че партията не се е занимавала толкова дълго с изявленията отпреди десет години „…но когато лидерът на основната опозиционна сила в страната се изказва в подкрепа на едно престъпление, имаме сериозен проблем, който заслужава реакция не само от ДПС, но и от всички политически сили“, добави той.

Имаме необходимост от еднозначна оценка за осъждане на „възродителния процес“ като престъпление и то не само срещу определена група хора, а срещу човечеството, декларира в сряда Местан. Той изрази разочарованието на партията, че толкова години след прехода това все още не се е случило.

В интервюто си пред Би Ти Ви Бойко Борисов заяви, че не целите, а методите на „възродителния процес“ са порочни. Добави, че е трябвало първото име на новородените да бъде българско, а фамилиите – на бащите. Изказването му предизвика остра реакция от президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, ДПС и повечето политически сили.

Дневник

Advertisements

~ от bgdemoni на 30 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: