Два месеца делят България от евросъд за софийския боклук

Кметът: Правителството препъва еврофинансирането на завод за отпадъци
Мартина Бозукова, Владислава Пеева

За три години като кмет на София, Борисов не направи нищо за решаването на проблема с боклука

За три години като кмет на София, Борисов не направи нищо за решаването на проблема с боклука

Еврокомисията изпрати в понеделник последно предупреждение на България за несправянето със софийския боклук, от което следва, че ако до два месеца балите смет не бъдат преместени от незаконните площадки, страната ще бъде дадена на съд, в резултат на което ще последват солени санкции.
През октомври 2007 г. ЕК изпрати първо писмено предупреждение заради недостатъчни мерки да се изгради интегрирана мрежа от инсталации в София за управление на битовите отпадъци. Тогава Брюксел поиска спешно решаване на проблема с натрупаната балирана смет на двете временни площадки, като крайният срок бе 30 септември 2008 г.

Тъй като нямаше решение, България поиска отсрочка от Брюксел и получи такава до 30 ноември. Преди два месеца министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров обеща „до десетина дни“ да изпрати в ЕК план с набелязаните мерки.

600 хил. бали още стоят на склад
През октомври Столична община подписа споразумение за извозване на част от балите на сметището в Силистра, но там са извозени малко над 8 хил. броя опакован боклук с тегло от 6 хил. т. На двете площадки на гара „Искър“ и в „Кремиковци“ все още стоят 595 644 броя бали, сочат данни на Столична община.
Така след внимателно проучване на отговора на българските власти, ЕК все така смята, че ситуацията е незадоволителна и реши да изпрати последно писмено предупреждение, посочва ЕК.
Сега от България се чака да изпълни изискванията на Брюксел в срок, в противен случай срещу страната ни ще бъде заведено дело в Съда на европейските общности, в резултат на което ще последват солени глоби за всеки просрочен ден.
Столичният кмет Бойко Борисов не пожела да коментира предупреждението, но обяви, че от ЕК му казали, че българското правителство настоява финансирането на инсталации за преработка на отпадъци да стане след изборите. Другият вариант, за който кабинетът е настоявал пред Брюксел, е изграждането на инсталациите да става чрез публично-частно партньорство, за да могат да бъдат спестени пари за изграждане на регионални депа.

www.actualno.com

Advertisements

~ от bgdemoni на 30 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: