Бойко Борисов по бели гащи

В „Монитор“ се е появила интересна статия от близкия до БСП социолог Юрий Асланов. Ето я в частта за нашия герой:

Борисов реже ленти, снима се с багери, милва кученца, щипе дечица по бузките, показва мускули на възрастни жени в старчески домове. Но дали не трябва да върши и нещо друго?

Борисов реже ленти, снима се с багери, милва кученца, щипе дечица по бузките, показва мускули на възрастни дами в старчески домове. Но дали не трябва да върши и нещо друго?

„…ГЕРБ на Бойко Борисов обаче неправилно бе калкулиран като опозиционна партия, приличаща на всички останали. Популизмът е идеология, срещу която бронебойни патрони няма открити. На всички персонални атаки и в отговор на всички конкретни обвинения столичният кмет се изсулва със завидна лекота. Много лесно е да се разбере за какво отговаря правителството, защото това го пише в Конституцията. Още по-лесно е да се узнае за какво отговарят Юруков, Костов, Сидеров и прочие, тъй като те самите си го казват. А и да го премълчат, ще изскочат десетки и стотици техни съпартийци, които да им го напомнят.
Невъзможно е обаче да се научи за какво точно отговаря Бойко Борисов. И не само за какво отговаря, а и какво работи. Публикациите в пресата не дават отговор на въпроса. Той реже ленти на асфалтирани или преасфалтирани улици, милва кученца или играе тенис. В политически план се изказва за правителството, пътува до Европа и обратно, обикаля провинцията. Какво точно представлява работният ден на столичния кмет, си остава неразгадана тайна.
Популизмът е непревзeмаема крепост, която може да рухне под напора на природна стихия, но не и на човешко усилие. Ето защо управляващите са на път да се разделят с традиционната си наивност и да се опитат да посеят вятър.
Защото управляващите са се сетили какво трябва да правят, но пак са забравили, че войната срещу популизма е война без правила. Те говорят за грешки в програмата му за управление (такава няма, а и трябва да е луд, за да им даде повод с някаква програма да го бият), за некомпетентност на обкръжението му (сякаш това интересува някого), за злоупотреба с медийни изяви (ами показвайте се и вие, кой ви пречи!) и прочие. Столичният кмет е над тези неща и изобщо няма да се придържа към рицарското правило „Бием се до петък, а събота и неделя сключваме примирие, за да погребем труповете“. Такива правила при него не важат.
На война като на война! Предстои ни да видим битка между наивността и инфантилността. Интересно е, но някак изглежда като упражнение, обречено на провал още от самото начало. Ако управляващите не се отърват изцяло от тази наивност, бягането не само ще завърши, както е започнало, като успоредно, но крие риск от неизброими травми по пистата. Естествено, само за управляващите. Бойко Борисов още даже не е започнал да се рита.“

~ от bgdemoni на 30 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: