Румен, момчето на Луканов, което се олива (част 3)

Богдан Николов се облажи с няколко милиона от дружбата си с Петков

Румен Петков никога не е крил близките си отношения с Богдан Николов. Преди година федерацията на Николов получи половината от средствата за спорт от излишъка.

Имунитетът спасява Р. Петков от 8-годишна присъда за щети
Бившият плевенски кмет харчел бюджета на града за каквото си поиска

Любимият израз на предишния плевенски кмет и вече бивш вътрешен министър Румен Петков е, че ще продължава да се грижи за парк „Кайлъка“, независимо какво ще му коства това. Плевенчани обаче разбраха, че любовта на градоначалника към народния парк, който е държавна собственост, съвсем не е чиста и се изразява най-вече в определени обекти от „Кайлъка“. Само намесата на Министерството на околната среда и водите и прокуратурата успява през 1997 и 1998 г. да възпре грандиозните планове на Румен Петков и приятелския му кръг, преди да направи от Кайлъка нещо средно между балкански дисниленд и зона за отдих на подбрани гости.
Сърцето на бъдещото съоръжение трябваше да бъде незаконна мотописта малко преди язовирите в „Кайлъка“. Идеята за нея е на личния приятел на кмета Богдан Николов, шеф на Федерацията по мотоциклетизъм. За да осъществят плановете си по-лесно, Петков прави мотоциклетиста изпълнителен директор на основаната от Андрей Луканов фондация „Кайлъка“ и на т. нар. Център за международно сътрудничество.
Основна дейност на този център бе да стопанисва бившата вила на ОК на БКП в близост до мотопистата. В нея отсядат ВИП гостите на кмета и се дават грандиозни гуляи. Режийните минават за сметка на общината която е наемател на вилата.
Ревизорите са установили, че от началото на 1997 г. до 30.IХ.1998 бюджетът на общината е утежнен с над 47 млн. лв. от разходите и поддръжката по експлоатацията на бившата вила на ОК на БКП. При наличието на две собствени общински вили кметът я наема за сметка на общината от държавна фирма „Универс“ АД за срок от 3 години.
Идеята на Богдан Николов за мотописта обаче се проваля – сега теренът е пуст и буренясал. Единствено полуразрушена естакада напомня, че мястото е трябвало да стане център на мотоциклетния спорт на Балканите.
С приятелския си жест към Николов, Румен Петков нанася на държавата и общината вреда в размер на 90 млн. лева, от които почти 30 млн. лева са санкцията от Министерството на околната среда. По този начин кметът драстично е нарушил правомощията си и това дало основание на окръжната прокурорка Евелина Попова да го отстрани от длъжността му. Нейното решение е отменил шефът на отдел „Следствен“ в главна прокуратура Михаил Дойчев. Дойчев е също така прокурорът, прекратил делото за канала с крадени коли срещу мотоциклетиста и групата му.
Според ревизия на Държавен финансов контрол от края на 1998 г., през зимата на 1997 общината е платила неправомерно 15 млн. стари лева за строителството на паркинг в „Кайлъка“. Отделно са дадени 17 млн. лв. за ремонта и изкърпването на трасе за биатлон в парка. Между другото този спорт никога не е имал сериозни традиции в Плевен, да не говорим, че развиването на такъв типично зимен спорт в сърцето на Дунавската равнина е неоправдано. Средствата за тези дейности са взети от перо „Ремонт и поддръжка на улици“. Според ревизорите налице е документна измама, тъй като е вписано, че средствата са за „Публична общинска собственост“, каквато „Кайлъка“ не е.
Действията на кмета Петков са типичен пример за самоуправство и злоупотреба със служебно положение, казва след ревизията тогавашният областен управител инж. Милчо Илиев.
Всъщност ревизионният акт срещу кмета Румен Петков от 68 страници изобилства от примери за това как с лека ръка той взема пари от едно място и ги харчи съвсем не по предназначение.

Следва продължение…

~ от bgdemoni на 29 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: