Румен, момчето на Луканов, което се олива (част 1)

Как всъщност редовият апаратчик на БКП в Плевен достигна върховете в йерархията на БСП?

Как всъщност редовият апаратчик на БКП в Плевен достигна върховете в йерархията на БСП?

Зам.-шефът на БСП лично разпоредил източването на пари в аферата “Акрам”

Екип на в. „Атака“

МВР за него:
Роден през 1961 година в Плевен. Учи в Математическата гимназия в града. Висшето си образование завършва във факултет „Математика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Специализира в Икономическия институт в Свищов.
Занимава се активно с политика от 1991 г. В периода 1995-1999 г. е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП. От 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на партията. Румен Петков е председател на Националния предизборен център на левицата по време на три поредни кампании – за избор на президент, местни органи за самоуправление и парламент. Шеф по коалиционната политика в БСП. Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание. Вътрешен министър в кабинета на Сергей Станишев.
Женен, баща на двама сина.

Експертът на Европейската комисия Клаус Янсен, който извърши проверка за работата на службите в МВР в края на февруари, поиска публично извинение от вътрешния министър Румен Петков. Германският криминалист критикува МВР за липса на достатъчно активност, за това, че службите работят на парче, както и за липса на разкрити случаи за пране на пари. Янсен е следовател, председател на Съюза на германските криминалисти. Ден след публикуването на материала в британския вестник „Файненшъл таймс“, в който експертът обяснява, че в България се е сблъскал с отношение тип „целуни ми задника“, Румен Петков се възмути от възпитанието му и протестира пред посланиците на страните от ЕС и пред еврокомисаря Франко Фратини.
Това е последният гаф на Петков, червен функционер, издигнат още от покойния Андрей Луканов. Как всъщност редовият апаратчик от ОК на ДКМС в града с математическо образование достигна върховете в йерархията на БСП, е трудно да се каже. Факт е, че Луканов има решаваща роля във формирането му като политик и вероятно му е оставил голяма част от контактите си не само в страната, но и в Русия. Доказателство за това бяха честите посещения на бившия посланик на Русия у нас Александър Авдеев в Плевен. Много от тези визити се провеждаха във вилата на общината в парк „Кайлъка“ и въобще не бяха разгласявани в медиите.
Една от изднките на Петков е Законът за МВР, който влезе в сила, но е неприложим, заради липсата на правилник към него. Миналата година бившият министър пък измисли консултативен съвет в МВР от бивши величия на ДС. Това предизвика острата реакция от страна на партньорите ни от ЕС и НАТО и Петков пак си спечели черна точка.
Същото се случи и с издънката на Румен Петков, когато се изказа неподготвен и обяви, че показното покушение срещу банкера Емил Кюлев е политическо убийство. Впоследствие МВР даде заден ход. Точно така постъпи и при друг гаф – при убийството на съмнителния благоевградски бизнесмен Ангел Димитров – Чората. Но да се върнем във времето.
При кметуването си и в качеството си на местен партиен шеф, Петков се свързва със съмнителни персони от сенчестия бизнес. Плевенчани често го засичат в компанията им в елитни заведения в града и в околността. Разпивките са грандиозни. Случва се опияненият кмет да уринира, където го застигне нуждата. За писоар използва и градски шадравани, като този пред хотел „Ростов“. От това време се ражда плевенската народна мъдрост „Където е кметът – там е клозетът“. Социалистът обаче не се сеща да построи градски писоар и така да превърне града в нашенски Клошмерл. Но да оставим „пикантните“ истории на кмета…
Вилата на фондация „Кайлъка“, есенната вечер на 8 октомври 1998, плевенският социалист Румен Петков се готви за среща с Кръстю Петков и Петър Дертлиев.
Фондацията е основана, за да се грижи за емблематичния плевенски „гранд“ каньон. Грижата за Кайлъка е поета в началото на 90-те години от друг социалист с тукашен корен – покойният Андрей Луканов – създател на явлението Румен Петков.
През 1998 г. изпълнителен директор на фондацията му е популярният мотоциклетист Богдан Николов, шеф на съответната спортна федерация. Романтичната вечеря обаче внезапно се превръща в криминален екшън.
Към 18 часа във вилния имот нахлуват полицаи с прокурорско разрешение за обиск. Румен Петков се изправя на пътя им и осуетява операцията. За да не остане и грам съмнение кой кой е, той взема ключовете на патрулния автомобил и повиква по телефона телевизионен екип журналистката Мариана Влахова и оператора Венелин Кръстев, от телевизия “Плевен Спринт”. Сценката е надлежно документирана на видео. Петков възнамерява да я превърне в политически скандал как „полицията на Костов громи сбирки на БСП“. Но скандалът се оказал от съвсем друг характер.
Същия ден полицията обискира 7 имота, собственост на търговски и нетърговски юридически лица, свързани с Богдан Николов. Иззети са скъпи автомобили, документи и регистрационни табели. Разкрит е голям канал за внос на крадени коли. Арестувани са Богдан Николов, брат му, шуреят му и бивша служителка от КАТ по обвинение във вещно укривателство, длъжностно престъпление и изнудване. По данни от следствието групата е пласирала най-малко 120 крадени коли, от които е припечелила $3 млн.
Заради поведението си по време на обиска във вилата на мотоциклетиста, Петков бе обвинен за осуетяване на полицейска проверка и хулиганство. Делото е образувано на 1 март 2000 и е прекратено на седмото заседание година по-късно заради депутатския имунитет на Петков.

Следва продължение…

Advertisements

~ от bgdemoni на 29 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: