Румен, момчето на Луканов, което се олива (част 2)

Аферата "Акрам" стана основата за създаването на посткомунистическия "национално отговорен капитал"

Аферата "Акрам" стана основата за създаването на посткомунистическия "национално отговорен капитал"

Аферата Той съвсем не е бил случаен гост в тази вила. Добре известен е като един от приближените до основателя на фондацията Луканов, както и от нашумялото преди години банково дело „Акрам“. През 1993 екип местни социалистически лидери от Плевен, Враца, Габрово, Велико Търново, Ловеч и Дряново „усвояват“ 93 млн. лева ( по тогавашния курс, без лихвите) с посредничеството на палестинеца Джамал Абдуладем Абулибде. Последният взел 14 млн. от тях с благословията на Румен Петков в качеството му на тогавашен БСП-лидер в Плевен.
Вестник „Атака“ издири свидетел, участвал в прехвърлянето на първия милион и половина в партийната каса на БСП. Това е Михаил Михайлов, бивш политически офицер в ракетната бригада в с. Телиш, бивш сътрудник в БСП, отговарящ за кв. „Сторгозия“, а в момента съдебен заседател в превенския съд. /член на “Атака”, но се очаква да премине в местната структура на ГЕРБ като съпартиеца си Добрин Тошев Христов, общински съветник/ Михайлов лично е занесъл документите за отпускане на парите в „Пощенска банка“ по нареждане на другаря Петков. Няколко дни по-късно Михайлов участва в разтоварването на парите в партийната централа. Първият транш е докаран с „Мерцедес“ с номер ЕН 1797 ВК. Сумата е в пакети, купюрите са по 50 лева. Срещнахме се пред кафенето „Бели ружи“ с Нина Митева, съпругата на шефа на банката Александър Митев, и още няколко човека сред които и младият социалист от Дряново, а по късно и депутат Фидел Косев, си спомня Михайлов. Разтоварвахме пакетите с парите на ръце, разказва той. Нямало отчетност, затова след няколко дни Михайлов казал на Румен Петков: „Ако знаех, че няма да ги броите, щях да си взема един пакет“, а партийният лидер отвърнал „Ами – да си взел“.
Като главен координатор на операцията се спряга Луканов. Аферата „Акрам“ е единственият сравнително добре документиран случай за пълнене на прословутите „куфарчета с пари“, които сложиха началото на посткомунистическия „национално отговорен капитал“. Абулибде се изучил за десантчик в търновското военно училище и веднага след това станал сервитьор в луксозните заведения на старопрестолния град. Оженил се за българка и се преименувал на Ангел Радославов Златанов. В началото на 90-те вече бил популярен като „Акрам къмпъни“, а също като „Пирамида“, „Вавилон“, „Марка комерс“ или „Шанс 58“ – според случая. Кредитите от банките е теглил той, давали му ги с препоръки от местните БСП-босове, парите постъпвали в партийните каси и там, по волята на босовете, пълнели съответните куфарчета.
През май 1999г. Акрам бе убит при мистериозни обстоятелства в Испания и едноименното дело бе затлачено. Аферата остави още трупове след себе си. Застреляха се банкерите Михо Михов от Ловеч, Ангел Кабаиванов от Павликени и Александър Банков от Враца. Янко Савов-Яшко се спомина от инфаркт след визита на рекетьори. Гарантът за първия заем на палестинеца – Петър Петров, почина от тумор. Людмил Досев почти загуби разсъдъка си в Ловешкия затвор. Двама от замесените в аферата БСП-босове след това бяха възнаградени с кметски постове – Румен Стоманярски във Враца и Румен Петков в Плевен. Петков успява да излезе сух от аферата.
Общо 33 години лишаване от свобода при първоначален общ режим постанови едва тази година Великотърновският окръжен съд в шест ефективни и една условна присъда на обвиняемите по делото „Акрам“.
Съдът постанови да бъде отнето в полза на държавата 1/5 от имуществото на всички подсъдими и ги лиши от правото да заемат служби и материално отговорни длъжности в държавни и общински учреждения и фирми. Инфлацията от 1992 г. насам, особено хиперинфлацията в началото на 1997 г. и последвалата деноминация на лева значително намалява обществената опасност от това деяние заради намаляването на отклонените суми, но наказанията се налагат за периода, когато са били теглени неправомерно, коментира след края на процеса председателят на съдебния състав Теодор Милев.

Следва продължение…

~ от bgdemoni на 29 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: