Румен, момчето на Луканов, което се олива (част 4)

Името на Румен Петков се свързва с 11 неразкрити показни разстрела

Името на Румен Петков се свързва с 11 неразкрити показни разстрела

Фрапиращи са и нарушенията му на Закона за държавните и общински поръчки, заради които Румен Петков е „удостоен“ с два акта за административно-наказателна отговорност.
С договор например, той е възложил инвеститорския контрол на общинска фирма „Социалинвест“, която да определя поръчките за ремонтите на училищата в града. След ревизията заради нарушенията си Румен Петков е наказан със 7 акта от ДФК и глоба от 60 минимални работни заплати, т. е. към 3600 лева. Митът, че Петков е бил добър кмет, рухва бързо – приемникът му Найден Зеленогорски наследява близо 5 млн. лв. задължения на общината, неплатени заплати от 5 месеца и неосигурено отопление на детските градини и училища в началото на зимата.
През 1999 година срещу Петков е образувано предварително производство за неправомерно използване на служебно положение и нанесени щети на общината в особено големи размери. Предвиденото в закона наказание за тези престъпления е затвор от 1 до 8 години, припомня Михаил Михайлов, бивш съратник на Румен Петков. Делото обаче е прехвърлено в Ловеч, а по-късно е прекратено заради депутатския имунитет, с който се сдобива скандалният червен кмет.

Името на Румен Петков свързано с 11 неразкрити показни разстрела
Сред жертвите са партийни функционери и местни бизнесмени

Пак с крайградският парк Кайлъка е свързана друга страница от биографията на Петков. Става въпрос за жилищния комплекс „Кайлъка-юг“, изникнал върху земеделски земи в противоречие с нормативните забрани. Засегнати са интересите на хиляди хора. Ощетени са собствениците и наследниците на парцелите, но също и гражданите, закупили като трети добросъвестни лица апартаменти в 80-те новопостроени блока.
Първите разрешителни за строеж са издадени още през 1990, но част от тях липсват в архива на общината. През 1995 поземлената комисия отменя решенията за възстановяване на собствеността върху земеделските земи в местността „Стражата“ и строителството се разгръща през мандата на Румен Петков. През март 1999 главният държавен инспектор от Дирекция „Национален строителен контрол“ Светлана Гебрева, разпорежда проверка по случая. Малко по-късно й лисват киселина в лицето.

Следва продължение…

Advertisements

~ от bgdemoni на 29 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: