Румен Леонидов: БСП ще пази до последно козовете си срещу Бойко Борисов

Политиката е място за мързеливи тарикати, селски хитреци и дрянови бастуни – вижте им само мутрите и по тях ще ги познаете

Политиката е място за мързеливи тарикати, селски хитреци и дрянови бастуни – вижте им само мутрите и по тях ще ги познаете

Румен Леонидов е 54-годишен, роден е в София, завършил българска филология в Пловдивския университет. По време на комунизма е работил във в.„Студенска трибуна”, „Средношколско знаме”, сп. „Факел”. Сътрудничил е на нелегалните дисидентски списания „Мост” и „Глас” в края на 80-те години. След това работи в „Литературен вестник”, сп. „Български месечник”, БНТ, сп. „Власт”, сп. „Бизнес уик”, в. „Поглед”, в. „Класа”. Уволняван е общо 6 пъти.

– Каква зима ни очаква в политически контекст г-н Леонидов?
– Зимата на нашето политическо недоволство няма да се състои. Идват Коледни и Новогодишни празници, ядене и пиене до припадък, шумни гостувания, после дни на светци. Битовото ни недоволство ще цъфне в края на януари, но задаващата се икономическа криза сякаш повече плаши народонаселението, отколкото сметките за парно и ток. Старите десни партийки нямат нови идеи, Атака и ГЕРБ със сигурност ще бъдат в следващия парламент, но освен пенсионирани ченгета и бивши военни фуражки, нямат нито един читав икономист за цяр. Но народът ще гласува за тях, защото не са били на власт и не им знае кусурите. Въпреки че и двете партии отдавна са представени в местните органи и по места хората вече видяха за какво става дума. Като няма риба, и ракът е риба, казват старите, и дъвчат каквото им подадат в устата. За да си я затваря. Докато хлябът и мръвката са ни по-мили от свободата, от личното достойство и от национално самочувствие, ще бъдем клатени от всеки наглец, комуто му се преиска да ни изклати.
– А в икономически?
– Икономическата зима вече започна – най-вече в строителството и между играчите на борсата. Спомнете си какви разправии имаше за бюдежтния излишък, какви идеи се хвърляха от политиците. Провинциални селяндури от селски тип, това са мнозинството наши политически мъжлета. И малкото умници, които ги има сред тях, са принудени да работят в смръдливата им среда.
– Къде очаквате да се случи следващия голям скандал в държавата?
– Следващият скандал може би ще бъде преизборен – вече го отнесе „Лидер”, които аха-аха се бяха качили на файтона и щяха да седнат неканени на парламентарната трапеза. БСП ще пази до последно козовете срещу Борисов. Може и да не ги извади, защото ГЕРБ ще управлява заедно с БСП, а Бойко е злопаметен като невестулка.
– Кои политици принадлежат на историческото бунище, а отказват да го признаят и продължават, въпреки всичко да стоят на политическата сцена?
– Вече не смятам, че е възможно радикално да бъдат отстранени от политическата сцена всички шушумиги и боклуци. Нашият народ като цяло е ниско образован в политическо и икономическо отношение, той е потребителски настроен и никога няма да бъде доволен, ако не краде, както е свикнал при социализма. Никой не разговаря с душата си, защото иска да живее тук и сега, с две кила пържоли и три дамаджани вино. Липсва самосъзнание. Липсва реална оценка на личните възможности. Всички чакат съседите им да се разбунтуват и те да гледат саир. Политиката е място за мързеливи тарикати, селски хитреци и дрянови бастуни – вижте им само мутрите и по тях ще ги познаете. Те не търпят нищо различно от своята порода и ако усетят, че някой се е промъкнал между тях, светкавично го измитат като гюбре.
– Къде остана моралът в българското общество днес?
– Морал няма и няма да има. Моралът е личен избор, нелегален и опасен душевен товар, скъпоценност, която днес е обезценена до цената на кило нокти и копита. Българинът е имал морал по турско. Защото не е бил на власт. След това го качват на властта и почва да предпочита да го осребрява и да чуждопоклонничи. Елитът ни е бил отчаяно франкофонски. По-късно се посъветничи, писахме се за славяни, за да бъдем братя с руснаците. Но не сме славяни – генетичните ни кодове нямат нищо общо със сърбите, а само с македонците и донякъде с румънците. За какъв морал може да говорим в държава, в която нихилистите и безбожниците са огромно мнозинство?
– Вие сте от хората, които са известни с независимото си мнение. Колко струва истината днес?
– Струва малко. Колкото струва самотата. Голямата, космическа самота.
– Какво ви дразни в ежедневието?
– Гледам да съм над всекидневните неща, мисля бъдещето, изчаквам смъртта, искам да съм все така щедър, добър и готов да се притичам на помощ на всеки, който иска от мен това. Вярвам в добрия Бог, в световното добро, то е по-силно от алчността. Вярвам в духовното начало на човек и без да отричам материалните му нужди, искам по-малко да гледаме в чинията на другия, по-малко да сме зли с ближния, да осъзнаем, че тук, на земята сме дошли, за да се поправим от предишните си карми, да станем по духовни, по съвършени, по божествени.

www.obshtestvo.net

Advertisements

~ от bgdemoni на 29 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: