Бойко Борисов – мутра?

Спомени за бъдещето?

Спомени за бъдещето?

За голяма изненада, Фокус публикува интервю със Стефан Гамизов, собственик на фирма, специализирана в предотвратяване или ликвидиране на лоши бизнес практики – корупция, нерегламентиран натиск от страна на корпоративни и криминални субекти за извличане на нерегламентирани облаги. Ето един момент от интервюто:

Фокус: – Виждаме, че има представител на МВР в политиката, кметът на София Бойко Борисов.
Стефан Гамизов: – Бойко Борисов е еманация на това, за което говоря. Аз искам да декларирам напълно ясно, че напълно вярвам на всяка една дума, която е написана в статията в американското списание “Конгрешънъл куотърли” (бел ред. Статията* е публикувана на 2 март и в нея се твърди, че Бойко Борисов „е свързан с почти 30 неразкрити убийства“ в страната и е обявен за „бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България“. Авторът Джеф Стайн – редактор по въпросите на националната сигурност, се позовава на „дебел 9 см. поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип с цел да оцени риска в България“ и приключен преди 18 месеца). Аз няма да цитирам статията*, поради простата причина, че всеки който иска може да я намери в интернет и да я прочете. Знаете какви са в нея квалификациите относно сегашния кмет. Аз съм прочел тази статия* и според мен всичко е вярно.

Това, което ме притеснява ужасно много е, че в разпадналото се състояние на взаимоотношенията на хората в нашето общество и настъпилия хаос, ние отказваме да виждаме историята на политиците. Чуваме техните послания, но не виждаме носители на каква политика са те. Бойко Борисов е много опасен именно поради тази гледна точка. Ние не говорим, не желаем да пренасяме нищо от негативите на миналото, а в същото време отказваме да погледнем развитието на този човек от началото на демокрацията в България. А след това се изненадваме от резултатите на неговата работа. Всъщност аз не се изненадвам.

Ще ви кажа нещо, което ме шокира ужасно много в изказването на Борисов миналата седмица. Не знам дали обърнахте внимание колко гордо той заяви, че ще глоби фирмите, които са работили в София по бул. “Цариградско шосе”. Това има много голям популистки заряд, но аз искам да попитам едно нещо. Къде точно в правната уредба на държавата един кмет може да глобява фирми? Има друг ред на взаимоотношения на една институция като общината и една търговска фирма. Няма такова понятие като глоба. Можеш да вземеш неустойка, можеш да заведеш дело за неспазване на договора. Понятието глоба е от речника на тези герои от прехода, наречени “мутра”. Те така си уреждат взаимоотношенията, като взаимно се глобяват. В подредения свят, който функционира въз основи на закони и конституции, които произхождат от тази конституция, отношенията между индивидите в обществото се регулира според тези закони, а не според целесъобразността и желанието на някой ербап, който раздава справедливост.

http://boikob.blogspot.com/

~ от bgdemoni на 28 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: