Столична община забърка германския журналист Юрген Рот в манипулация *

Юрген Рот е потресен от манипулацията, в която го забъркаха Борисов и Столична община

Юрген Рот е потресен от манипулацията, в която го забъркаха Борисов и Столична община

Германският разследващ журналист Юрген Рот, който бе в България за представянето на книгата си „Новите български демони“, бе забъркан в гигантска манипулация, часове преди да си замине от страната и на практика лишен от възможността да се защити, съобщи mediapool.bg.

Юрген Рот е потресен от манипулацията, в която го забъркаха Борисов и Столична община.В петък следобед от пресцентъра на Столичната община бе разпространено съобщение, според което след среща със столичния кмет Бойко Борисов, Юрген Рот не само е ревизирал изцяло позицията си за него и съмнителното му минало, но и е напуснал кметството като негов политически привърженик.

Според съобщението двамата са обсъдили „последната книга на Юрген Рот, политическите процеси в България, както и борбата с корупцията и организираната престъпност.“

В сряда Рот представи пред български медии книгата си, посветена на генезиса на организираната престъпност в България, корупцията по високите етажи на властта и срастването й с престъпността.

В книгата на Бойко Борисов е посветена отделна глава, като се проследява израстването му от пожарникар до главен секретар на МВР. Описана е кариерата му като бодигард, съдружник на знакова фигура от силовата групировка СИК и дейността му като шеф на охранителна фирма. Рот разказва и за срещата си с Борисов, когато е събирал материала за книгата, и за начина, по който кметът е избегнал да потвърди за последната си среща с Маджо в наши дни.

В съобщението от общината става ясно, че след петъчната среща Юрген Рот „коренно“ е преобърнал оценката си не само за Борисов, но и за ролята му в борбата с организираната престъпност в България.

На Юрген Рот са приписани следните думи:“Разговорът беше открит и сърдечен и аз съм изключително доволен от него. От кмета на София научих много ценни неща, нова информация, която ще ми е полезна в моята работа.“

„Ролята на Бойко Борисов в борбата с организираната престъпност по времето, когато беше главен секретар на МВР, е много по-голяма, отколкото аз предполагах, свършил е много повече неща, отколкото си мислех“, продължава „цитатът“.

Така се стига до основното послание: „Той (Борисов – бел.ред.) и партията му желаят да продължат тази борба с корупцията и организираната престъпност и от днес аз съм негов поддръжник. Ако имах възможност, щях да гласувам за партията, на която г-н Борисов е лидер“, заявява Юрген Рот след срещата си с кмета на София, според съобщението от общината.

Потърсен от сътрудника на Mediapool в Берлин Милен Радев, Юрген Рот, който бе на път за софийското летище, изрази изумлението си от съобщението на общината, като каза, че то не отговаря нито на съдържанието на проведения разговор, нито на неговите думи след края на срещата.

„По време на тридневното си посещение в България се сблъсках с похвати, каквито едва ли има в друга европейска държава, но последното засенчва всичко“, каза той.

„В тази си форма съобщението е абсурдно и предава недопустимо произволно оценката ми за проведената среща“, заяви Рот.

„Приписаните ми думи не отговарят на стила ми, с който характеризирам партии и личности в други страни“, продължи той и допълни, че не е негова работа да призовава да се гласува за една или друга партия.
*със съкращения
Дневник

Advertisements

~ от bgdemoni на 27 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: