Extraординарецът на Републиката

Бегъл опит за портрет на кандидата за всички държавни постове Бойко Борисов
Галя Горанова

Борисов е кандидат за всички държавни постове

Борисов е кандидат за всички държавни постове

Борисов е кандидат за всички държавни постове. Той знае 2 и 200. От ординарец на царя, когато Величеството се завърна през 2001 г., постепенно се превърна в екстраординарец на Републиката – необикновен индивид с много екстри. Нещо средно между Батман и мултифункционален кухненски робот. Какво знаем за него – черен пояс по карате, охранител на Тодор Живков (и масажист по съвместителство), пожарникар с докторска степен, градоначалник, борец срещу престъпността, упование за народа и бъдещ премиер, президент… или каквото там потрябва.

Той е Гъливер в страната на лилипутите, прикован от правителството Прометей, който разхвърля искрите на правдата, бивш главен секретар на МВР във време на масови гангстерски убийства, личен „френд“ със Слай Сталоун („Ние ги хващаме, те ги пускат“), човекът с кожената тужурка и непринуден маниер, любител на обедните „мачлета“ в Борисовата градина, покорител на женски сърца с хулигански мачизъм, медиен гений със завиден рефлекс, свежи лафове и точна преценка, застъпник на президентската република (да се знае кой е началникът). А, да, реагира агресивно на обръщенията „циркаджия“ и „мухльо“, затова при употребата им се препоръчва спазването на дистанция, по-голяма от една ръка разстояние.
Докато хули безпощадно кабинета, признава Доган за велик политик. По цял ден вее пряпореца на борбата срещу корупцията, а привечер присяда край масата на олигархията. Тюхка се от безхаберието на централната власт към софиянци, а пътьом върти педалите на далаверата с балите. Рови се във финансовите афери на БСП, а оттам дружески му махат с ръка Георги Първанов и Румен Петков. Докато споделя с обществото възгледите си за „възродителния процес“, замовете му в общината „делкат“ търгове за автобусни линии като свахи на Женския пазар.

Бойко Борисов е неотразим

В смисъл, че ни телевизии, ни радиа смогват да отразят шетнята му по все по-обновените столични булеварди. А през това време новите станции на метрото ръждясват… И докато асфалтовите бази на републиката се задъхват от темповете по реновиране на главните софийски артерии, народът масово хваща астма по кръстовищата.
Навремени изпод костюма и вратовръзката му избиват неовладени улични инстинкти. „Ако след 40 г. не си направил къща, деца и не си ходил в казарма, то е като при жените – хич не го чакай“, сбори се неотдавна с премиера Станишев. Свирепият свят на охранителния бизнес е белязал завинаги езика му с жаргона на автоджигита, който брутално сритва кроткия гражданин, неволно нарушил представите му за вселенска хармония. Изглежда, за 50 години не се е намерил никой, който да обясни на тази екстраординарна натура, че е неетично да атакуваш опонента с аргументи от личния му живот. Но и това е като при жените – след 50 г. хич и не се надявай.
„Прост пожарникар от Банкя“, както го нарича един социален антрополог, „етнотарикат“ по определението на виден психиатър, Бойко Борисов безспорно е най-перспективният политик на Републиката. За него се бият леви и десни, жълти и червени.

Ала какво да очакваме от противоречивите му послания?

Засега ни обещава само едно – да извади ДПС от властта. С безупречния си инстинкт пак е напипал вярната тактика. Предстоящата електорална битка ще се развихри на полето на национализма – последният рубеж на унизеното гражданство. Нищо, че рискът от пожар е голям, нали е пожарникар, знае как да гаси. Ще хипнотизира народа с основателна антидепесарска риторика, за да останат непокътнати останалите глави на мафията. Като същински юнак, що бозал десет години, ще резне клона на Доган, пък с ортаците му ще си поделят златната ябълка. Като разпродажбата на всичко непродадено, ниските данъци за богатите, високите цени за бедните. И всичко ще се преобърне, за да си остане пак същото. Само дето ще настане такава битка за наследството на Ахмед Доган, че камък върху камък няма да остане от сараите. А, да, и бедствията в Републиката рязко ще намалеят със закриването на ресорното министерство. А след още четири години от екстраординареца няма да остане и помен. Без да знае как, по силата на вечната политическа алхимия, Бойко Борисов, подобно на Пепеляшка след бала, отново ще се е превърнал в най-обикновен ординарец. Ординарецът на неизтребимата българска олигархия…
www.segabg.com

Advertisements

~ от bgdemoni на 25 ноември 2008 г..

 
%d bloggers like this: